true
شهرام زرگر، داور بخش نمایش صحنهای نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس اظهار کرد: پیشینۀ درام یا ادبیات نمایشی و یا نمایشنامه در فرهنگ ادبی ما اندک است و آوردهای فرنگی بهشمار میرود. ازاینرو برای پرکردن خلاء نمایشنامه، از مضامین موجود در آثار شاعران و نویسندگانی استفاده شده که مضامین موردنظر را در قالبهای مختلفی ازجمله حماسه، تاریخ و یا به شیوههای دیگری سروده و نوشتهاند و شاید بتوان کمبود حضور نمایشنامه در فرهنگ ادبی ایران را تاحدی با اقتباس از گونههای دیگر جبران کرد.
او افزود: در متون کهن ایران بهویژه به مضامین والای انسانی و مقولههای اخلاقی بسیار پرداخته شده است و حتی اگر شکلهای سرگرمکننده در این حوزه را نیز درنظر بگیریم این مضامین کهن و نه کهنه را میتوان با قالبهای جدیدتر زنده کرد؛ بهعبارتی میتوان بااستفاده از قالبهای نمایشنامه یا فیلمنامه، یکبار دیگر روح زندگی را در کالبدی جدید به این متون تزریق کرد.
این بازیگر، پژوهشگر و مدرس تئاتر با بیان اینکه آنچه در متون کهن ما وجود دارد نهتنها با نیازهای دورۀ خود بلکه براساس نیازهای انسانها در همۀ ادوار نوشته شدهاند، گفت: صحبت از برادرکشی و جنگ برادران و بسیاری دیگر از مضامین موجود در متون کهنِ ما همچنان نیز در جایجای دنیا ادامه دارند.
زرگر تأکید کرد: متون کهن ما حرف روزِ خود را زدهاند و چنین نیست که امروز، حرف روز آنها حرف دیروز تلقی شود؛ اما در قالبهایی قرار داده شدهاند که نشاندهندۀ محدودیتهای تاریخی زمان خودشان است. بنابراین یکی از وظایف در اقتباس، روزآوری و تجهیز متن جدید به نیازهای جدید بشری است.
او با اشاره به اینکه آوردههای فرهنگی در اعصار مختلف، امکان ارائه و بیان حرفها و نیازهای جدید در شکلها و قالبهای متفاوتتری را فراهم کردهاند، اضافه کرد: در روزگاران گذشته، شیوههای تکگویی و یا گفتگو به شکل دیالوگ در فرهنگ ما وجود نداشت، البته ما از اصالت مناظره در شعر فارسی مطلع هستیم اما مناظره، دقیقاً گفتگوی دو منطق یا دیالوگ نیست و تئاتر بهعنوان شیوهای جدید، جبرانکنندۀ نقایص یا کمبودهای تکنیکی در گذشته است. ازسوی دیگر برخورد اندیشهها و آرا نیز در قالبهای جدیدترِ تناظر، گفتگو و مناظره و دیالوگ، قابل طرح و ارائه است.
داور بخش نمایش صحنهای نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس با بیان اینکه مضامین موجود در متون کهن باید با شیوههای جدید ادبی و فنی و هنری روزآمد شده و متناسب با شرایط امروز کارآمدتر شوند، به نقش شهرداریها در برگزاری رویدادهای فرهنگی هنری نیز اشاره و اضافه کرد: در تاریخ ادبیات یونان آمده است که یکی از وظایف گردانندگان دولتشهرهای یونان برگزاری تراژدیهای یونانی بود.
زرگر تصریح کرد: فراهمآوردن سازوکار تسهیلات برای اجرا شدن گونههای مختلف هنری، ادبی و اجتماعی ازجمله وظایف شهرداریهاست که متأسفانه خلاء این موضوع در ادوار مختلف با گریز از این مسئولیت، عادی جلوه کرده است. این درحالی است که بنیۀ نهادهای ابی و هنری بهویژه هنر تئاتر ازبین رفتنی است و اگر حمایت شهرداریها نباشد سرپا نخواهندماند چراکه تئاتر به بخش سختافزاری نیاز دارد و این موضوع تنها بهصورت خودجوش و با حمایت مردمی محقق نمیشود.
او با ابراز خرسندی از ورود جدی شهرداری شاهینشهر به هنر و برگزاری نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس تأکید کرد: متولیان شهرها که عمدتاً شهرداریها هستند باید سایبان و یا چتر حمایتی بر بالای فرهنگ و هنر باشند./
true
true
true
true